مقالات آموزشی

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال زمانی که درباره تحلیل تکنیکال صحبت می‌کنید، توجه به خطوط حمایت و مقاومت اهمیت بسیار زیادی دارد. این خطوط ارائه‌ دهنده نقاط اتصال مهمی هستند که در آن‌ها نیروهای عرضه و تقاضا به هم می‌رسند‌. حمایت از وصل کردن نقاط حداقلی(مینیمم) و مقاومت از وصل کردن نقاط حداکثری(ماکزیمم) به دست می‌آید. همان‌طور که می‌دانید‌ هرگاه تقاضا افزایش یابد، قیمت‌ها بالا می‌روند و هرگاه عرضه افزایش یابد، قیمت‌ها پایین می‌آیند و هنگامی‌که عرضه و تقاضا برابر باشند، قیمت‌ها نیز همگام با مبارزه خریداران و فروشندگان به آهستگی بالا و پایین می‌روند‌. در ادامه بیشتر درباره دو مفهوم حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال خواهید خواند.

حمایت

سطوحی که برای خریداران از جذابیت خاصی برخوردار است و با رسیدن قیمت به این سطح با افزایش تقاضا روبه‌رو هستیم که این افزایش تقاضا موجب افزایش قیمت‌ها می‌شود. در واقع در این سطوح میزان تقاضا بر میزان عرضه فزونی یافته و بر آن غلبه می‌کند که نتیجه این پیروزی به‌صورت افزایش قیمت‌ها و ادامه روند صعودی قابل‌ مشاهده است.

خط حمایت نمودار فولاد
نقاط حمایت یک روند صعودی سهم فولاد در نرم‌افزار معاملاتی ایزی تریدر دسکتاپ

مقاومت

سطوحی که برای فروشندگان از جذابیت خاصی برخوردار بوده و با رسیدن قیمت به این سطح معامله‌گران اقدام به عرضه شدید می‌کنند؛ چرا که انتظار می‌رود در این نقاط قیمت سقوط کند. در واقع در این سطوح فشار فروش بر بازار غلبه می‌کند و همین امر موجب کاهش قیمت و ادامه روند نزولی می‌شود.

خط مقاوت نمودار خمهر
نقاط مقاومت در یک روند نزولی سهم خمهر در نرم‌افزار معاملاتی ایزی تریدر دسکتاپ

چرا نقاط حمایت و مقاومت شکل می‌گیرند؟

سطوح حمایت و مقاومت، از مجموع چند نقطه در کف یا سقف تشکیل می‌شوند و از اتصال این نقاط، خطوط معناداری را که قیمت به آن‌ها واکنش نشان می‌دهد، می‌توان یافت. اما علت تشکیل این نقاط به ارزش سهم بازمی‌گردد. برای مثال در یک سطح مقاومتی، خریداران به این نتیجه می‌رسند که قیمت سهم از این مقدار بیشتر نخواهد شد، پس شروع به فروش آن می‌‌کنند. معمولا سطوح حمایت و مقاومت قیمت سهام اعداد رند هستند.

تشخیص اعتبار حمایت یا مقاومت

برای رسم یک خط حمایتی باید بدانیم که ما همواره یک محدوده حمایتی خواهیم داشت و نقطه حمایتی تعریف دقیقی ندارد، بدین معنی که این نقطه می‌تواند متأثر از خطای محاسباتی و منجر به اشتباه در نگرش تحلیلگر شود؛ بنابراین ما باید یک محدوده را به‌عنوان حمایت بدانیم. برای آنکه اعتبار یک حمایت یا مقاومت را تشخیص دهیم، دو روش کلی وجود دارد که هر دوی آن‌ها باید مورد بررسی قرار گیرد.

هرچه شیب‌ خط افقی‌تر باشد، خط رسم شده قدرتمندتر است.(یعنی اگر خطی را برای حمایت یا مقاومت رسم می‌کنید، درصورتی‌که حالت افقی داشته باشد، از قدرت بیشتری برخوردار است.)

برای بررسی یک خط یا محدوده به‌عنوان حمایت یا مقاومت، باید تعداد و نوع واکنش سهم به این محدوده مورد بررسی قرار گیرد. هر چه تعداد برخورد قیمت به این خطوط بیشتر باشد و واکنش قیمت به این خطوط صحیح‌تر باشد، خطوط حمایت و مقاومت از اعتبار بیشتری برخوردار است و برای معامله قابل اتکاتر هستند.

نحوه رسم خطوط حمایت و مقاومت

برای رسم سطوح حمایت و مقاومت در سامانه معاملاتی ایزی تریدر، کافی است از نوار سمت چپ ایزی چارت این نرم‌افزار معاملاتی، گزینه دوم را انتخاب کنیم تا ابزارهای متنوع رسم خطوط نمایان شود. گزینه اول رسم خط معمولی است که در دو شکل حمایت و مقاومت در ابتدای مطلب رسم کردیم.

گزینه بعدی شیب خط رسم شده را اندازه‌گیری می‌کند و باید روی خط حمایتی یا مقاومتی قبل بیندازیم. سه گزینه بعدی برای رسم خطوط عمودی و افقی است.

گزینه پیکان برای نشانه گذاری است. گزینه Ray برای رسم خطی است که از یک طرف امتداد دارد و گزینه تمدید برای خطوطی که می‌خواهیم امتداد دو طرفه داشته باشد.

گزینه کانال مربوط به رسم خطوط رند است که در مطالب بعدی مفصل به آن خواهیم پرداخت. دو گزینه آخر مربوط به خطوط حمایت و مقاومت نامتقارن است که نحوه رسم آن با توجه به نقاط حمایت و مقاومت متفاوت خواهد بود.

رسم خطوط حمایت و مقاومت
ابزار رسم انواع خطوط روی نمودار تکنیکال در نرم‌افزار معاملاتی ایزی تریدر دسکتاپ

تبدیل خط حمایت به مقاومت و برعکس (‌شکست و پولبک)

گاهی وظایف خطوط حمایت‌ و مقاومت جابجا شده یا تغییر می‌کنند. همان دلایلی که برای تشکیل خطوط اشاره کردیم – از جمله ارزش سهم و بازار و عوامل بنیادی سهم – باعث شکست و تغییر وظایف خطوط حمایت و مقاومت می‌شوند.

در صورت شکست خطوط، جابجایی وظایف بین آن‌ها پیش می‌آید؛ خطی که تا‌کنون نقش حمایت را داشته، اکنون به عنوان مقاومت عمل کرده و خطی که نقش مقاومت را داشته، اکنون به عنوان حمایت عمل می‌کند.برای اطمینان از شکست و معتبر بودن آن، باید به کندل استیک‌هایی که روی این خطوط تشکیل می‌شوند، دقت کرد. یک شکست معتبر با حجم بالا اتفاق می‌افتد. بیشترین بدنه کندلی که خط را شکسته باید در جهت شکست باشد و خارج از محدوده قبلی قیمت پایانی آن بسته شود. باید پس از شکست خط توسط یک کندل قدرتمند، یک کندل در جهت شکست سهم تشکیل شود تا تایید مناسب برای اتمام روند قبلی باشد.

تبدیل خطوط ۱
سهم خکمک نرم‌افزار معاملاتی ایزی تریدر دسکتاپ. محدوده مقاومتی شکسته شده و به محدوده حمایتی تغییر نقش داده است. همچنین در اینجا رون جدید در شکست دوم آغاز شده است.

پولبک نوعی برگشت به خط حمایتی‌ یا مقاومت است که برای آخرین بار سهم این قیمت را آزمون می‌کند و برای برگشت یا اتمام روند موجود آماده می‌ شود.

تبدیل خطوط ۲
سهم شپنا روی نرم‌افزار معاملاتی ایزی تریدر دسکتاپ. پس از اینکه مقاومت قوی به حمایت تبدیل شده، برای شکست خط سهم برای آخرین بار قیمت روی خط مقاومت قبلی را آزمون کرده، سپس روند جدیدی شروع کرده است.

معامله روی خطوط حمایت و مقاومت

انجام معامله روی خطوط حمایت‌ و مقاومت متفاوت است. پیش‌تر اشاره کرده بودیم که بازار سهام ایران یک سویه است و تنها می‌‌توان پوزیشن خرید داشت و برای فروش سهم باید قبلا آن را خریداری کرده باشیم. اما غیر از بازارهای خارجی مانند فارکس، بازار آتی و اختیار معامله در ایران دو سویه است و می‌توان هر دو پوزیشن خرید یا فروش را انجام داد.

برای خرید روی خطی که ابتدا مقاومت بوده و اکنون نقش حمایتی را دارد، می‌توان پس از شکست، با تعیین حد ضرر اقدام به خرید کرد.

معامله روی خطوط حمایت و مقاومت
محل مناسب خرید سهم فولاد پس از شکست، با تعیین محدوده حد ضرر روی نرم‌افزار معاملاتی ایزی تریدر دسکتاپ

در صورت برخورد قیمت به محدوده مقاومتی باید با کمک از الگوهای شمعی، در زمان مناسب از بازار خارج شد.

اگر شما از آن دسته از معامله‌‌گران بسیار محتاط هستید که با هر شکست روی خطوط ترید نمی‌کنید، بهتر است این نوع از انجام معامله را عملی کنید. یعنی پس از شکست منتظر بمانید تا مطمئن شوید آیا شکست معتبر است یا خیر. در اینگونه موارد قیمت، سطح قبلی خود را را آزموده و برای صعود آماده می‌شود.

معامله روی خطوط حمایت و مقاومت
سهم وپترو روی نرم‌افزار معاملاتی ایزی تریدر دسکتاپ قرار دارد. استراتژی خرید یک مانند شکل قبل و استراتژی خرید دو برای اطمینان بیشتر پس از لمس دوباره قیمت قبلی است.

در شکل بالا محدوده مقاومتی مشخص شده که پس از شکست و پولبک دوباره به آن به محدوده حمایتی تبدیل گشته است. برای معامله هم می‌توانید پس از شکست خرید کنید و هم منتظر بمانید تا شکست تایید شود و تعیین محدوده مناسب حد ضرر، اقدام به خرید سهم کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *