اهمیت برنامه بازاریابی
بدانیم برای بازاریابی موفق و پایدار، حتماً نیاز به برنامه بازاریابی داریم ، نداشتن برنامه بازاریابیمشخص باعث میشود که عملیات بازاریابی کاملا اتفاقی پیش برود و رفتهرفته شرایط، ما را هدایت کند اگر میخواهید فعالیتهای بازاریابی ما اصولی و سودآور باشد، باید کسب و کار دارای یک برنامه بازاریابی خوب باشد .طلب موفقیت در هر کسب و کاری بدون استفاده از یک برنامه بازاریابی ،مانند تلاش برای هدایت یک کشتی در هوای طوفانی ، در میان امواج خروشان و زیر حمله اژدرها ، بدون قطب نما و یا آگاهی از مقصد است .
برنامه بازاریابی شما را قادر می سازد بوضوح مجسم کنید عازم چه مقصدی هستید و در طول مسیر چه می خواهید بدست آورید .برنامه بازاریابی همانند نقشه راه عمل کرده و به ما می گوید چگونه می توانید از شروع برنامه به اهداف و مقاصدتان برسید .برنامه بازاریابی درست همانند نقشه راه ، توصیف کننده محیطی است که کسب و کار خود را درآن خواهد یافت بدین شکل که برنامه بازاریابی محیط بازار ،وضعیت ، سیاست ها ، قوانین و مقررات ، شرایط تجاری و اقتصادی ،وضعیت تکنولوژی،عوامل فرهنگی و اجتماعی ،جمعیت شناسی بازار هدف به همراه منابع موجود کسب وکار رقبا را توصیف می کند . بدون داشتن برنامه بازاریابی کسب وکار حتی نخواهد دانست به اهداف خود رسیده است یا نه ؟برنامه ریزی بازاریابی به کسب و کار کمک می کند تا بیشترین نتیجه ازآنچه که در اختیار دارد ، بدست آورد.
برنامه بازاریابی یا طرح (Marketing Plan) چیست؟
برنامه ریزی بازاریابی فرآیند ساختار یافته جستجو و تحلیل موقعیت کنونی بازارها و مشتریان ،مکتئب کردن اهداف بازاریابی ،راهبردها و برنامه ها و به اجرا گذاشتن ،ارزیابی و کنترل فعالیتها جهت تحقق اهداف می باشد (کوهن ،1995)
ویژگی های برنامه بازاریابی (Marketing Plan) چیه ؟
ویژگی های برنامه بازاریابی :
- برنامه بازاریابی در مدت زمان یکساله تهیه می شود
- برنامه بازاریابی یکی از چند برنامه یک شرکت است .برخی از این برنامه ها عبارتند از : برنامه کسب و کار (business plan)که اداف کلی و عملیاتی کل سازمان را فهرست می کند برنامه راهبردی (strategic plan)مسیر راهبردی بلند مدت و عمومی شرکت را نشان می دهد .برنامه بازاریابی از نقطه نظر تمرکز از برنامه کسب و کار متفاوت است .برنامه کسب و کار با اهداف کسب و کار شروع می کند .درحالیکه برنامه بازاریابی با مشتری شروع کرده و به طرف کسب و کار می رود .که در رویکرد جدید طرح کسب و کار و برنامه بازاریابی و برنامه شرکت در حال ادغام و یکی شدن است .
- نتیجه فرآیند بازاریابی یک سند مکتوب است که ادراکات بازاریابی در مورد بازارها را خلاصه می کند و نشان می دهد که چگونه اهداف بازاریابی برآورده می شود .
- برنامه باتزاریابی نه تنها راهبردهای بازاریابی را مستند سازی می کند و فعالیت های مورد نیاز برای اجرای راهبردها را فهرست می کند ،بلکه سازوکارهایی را برای اندازه گیری میزان تحقق هدف و انجام اصلاحات فراهم می آورد .
- تحقیقات بازاریابی نقش اساسی درجمع آوری اطلاعات اولیه از جمله اطلاعات در مورد بازارها و مشتریان و… جهت تهیه برنامه بازاریابی دارد .
- آنهایی که مسیولیت اجرای برنامه بازاریابی هستند می دانند مسیولیت آنها چیست و عملکرد آنها نسبت به برنامه کنترل می شود.
- افرادی که در اجرای برنامه بازاریابی درگیر هستند باید همواره اهداف کلی برنامه ،مفروضات و زمینه هریک از فعالیت های جزیی را بدانند .
- برنامه بازاریابی هر شرکت مانند اثر انگشت انسانها با شرکت دیگر متفاوت است .و خاص آن شرکت و موقعیت فعلی اوست .
- اینکه برنامه بازاریابی در قالب یک وظیفه عملیاتی واحد بازاریابی باشد یا برنامه استراتژیک بازاریابی در سطح کلان باشد و سایر واحدها بر اساس برنامه استراتژیک بازاریابی سازمان اهداف و فعالیت خود را با آن تطبیق دهند یک پارادایم است .
مراحل نوشتن برنامه بازاریابی (Marketing Plan) کدومه ؟

نوشتن برنامه بازاریابی در 5 دقیقه
مراحل برنامه بازاریابی :
- تعریف ماموریت و رسالت سازمان
- تحلیل موقعیت و وضعیت فعلی
- تجزیه و تحلیل swot
- تعیین هدف با توجه به swot
- تعییین استراتژی با توجه به swot
- تعیین بودجه بازاریابی با توجه به استراتژی انتخاب شده
- تحلیل عملکرد و اجرا action plan
- کنترل
طبق نمودار، اجزای اصلی یک برنامه بازاریابی بصورت خلاصه می تواند شامل زیر باشد :
بیانیه ماموریت: بیانیه ای معنادار از هدف و جهت کسب و کار است .
اهداف و مقاصد شرکت: اهداف کلی کسب و کار است که برنامه بازاریابی را شکل می دهد.
ممیزی بازاریابی: روشی که اطلاعات برای برنامه ریزی بازاریابی سازمان یافته است . ارزیابی وضعیت بازاریابی کسب و کار – محصولات، منابع، روش های توزیع، سهام بازار، رقبا و …
تجزیه و تحلیل بازار: بازارهای کسب و کار هست در(هدفگذاری )- اندازه، ساختار، رشد و غیره
تجزیه و تحلیل SWOT: یک ارزیابی از موقعیت فعلی شرکت، نشان دادن نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی) و فرصت ها و تهدید ها (عوامل خارجی)
اهداف بازاریابی و استراتژی: چه عملکردی بازاریابی می خواهد به آن دست بیابد (سازگار با اهداف شرکت) و چگونه قصد داردآن را به انجام برساند (نوشته آنسوف، پورتر)
بودجه بازاریابی: معمولا بودجه بندی دقیق برای سال آینده و بودجه کلی برای 2-3 سال آینده
- بودجهبندی بازاریابی شامل: بودجهی هر یک از تصمیمات تاکتیکی بازاریابی، تفکیک بودجه بر اساس سال و ماه و تفکیک بودجه براساس محصول، توزیع، ترفیع و تحقیقات.
طرح اقدام: برنامه اجرایی تفصیلی
دانلود برنامه بازاریابی امریکایی :
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
در سمت فروشگاه سایت تیام بورس می توانید آموز تصویری تهیه برنامه بازاریابی و همچنین 20 نمونه مارکتینگ پلن شرکتهای ایرانی ،اروپایی و امریکایی را دریافت نمائید.
لینک دریافت :